Veelgestelde vragen
Waar en wanneer komen teken voor?
Teken tref je in het gehele land aan. De bossen, duinen, heide gebieden, beschutte weilanden tuinen en parken, soms zelf in de eigen tuin. Ze leven op de grond tussen het gras, de bladeren of struikgewas. Daar wachten ze op hun gastheer zoals mens en dier.
In welk seizoen vindt men de teek?
In vrijwel ieder seizoen boven de 7 graden kunnen de teken actief worden. De grootste kans om gebeten te worden is daarom van maart tot oktober.
Wat zijn teken?
Teken zijn kleine platte op spinnetjes lijkende beestjes. Teken leven van bloed van dieren en mensen. Doordat Teken besmet kunnen zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi kunnen ze de ziekte van Lyme overbrengen.
Teken kunnen daarnaast nog andere ziekten overbrengen zoals FSME en Q-koorts. Om dit risico te verminderen is het volledig en veilig verwijderen van de teek belangrijk. Met de originele TICKED OFF™ Tekenlepel van Teekweg kom je zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen, je verwijdert de teek volledig en knijpt de teek niet leeg zoals met een (teken)pincet wel kan gebeuren. Hiermee wordt het risico op besmetting door een Teek aanzienlijk verkleind.
Waar loop je een teek op?
Teken kunnen erg klein zijn, het is daarom belangrijk na ieder bezoek aan de natuur u zelf, uw kinderen of uw huisdieren goed te onderzoeken op de aanwezigheid van een teek!
Teek gevonden?
Verwijder deze gemakkelijk en snel met de TEEKWEG Tekenlepel.
Wat is een teek?
De Europese teek (Ixodes ricinus):
Wereldwijd zijn er bijna 1000 tekensoorten
In totaal komen er over de wereld bijna 1000 tekensoorten voor, die grofweg bestaan uit 2 families de harde of schildteken en de zachte of lederteken.
Besmetting door een teek
Mensen en dieren worden normaliter van een tekenbeet niet ziek, maar de teek zelf kan wel besmet zijn en als “drager” van die besmetting ziektes overbrengen. Naar huidige schatting is meer dan 20 % van de teken besmet.
De teek is een zgn. geleedpotige, behoort tot de familie van de mijten en brengt het grootste gedeelte van zijn leven door in de natuur. Bos, hei en graslanden zijn het leefgebied.
Bloed van gastheren
De teek heeft bloed nodig om zich te kunnen ontwikkelen, Europese soorten hebben in hun verschillende levensstadia 3 gastheren nodig. In de natuur zijn dat wilde dieren zoals, muizen, vogels, eekhoorns, zwijnen, vossen, reeën, herten, etc. Ook onze huisdieren, honden en katten, evenals paarden, schapen, en de mens zelf, zijn die gastheren.
De teek is goed uitgerust om zich aan voorbijgaande gastheren vast te klampen, hij zoekt een plek waar de huid het dunst is, bijt zich stevig vast en met de weerhaken voor zijn mond verankert hij zich in de huid.
Verwijder de teek zo snel als mogelijk
Is een teek geconstateerd wacht dan niet en handel zo snel als mogelijk en verwijder deze snel en effectief met de TEEKWEG Tekenlepel. Zo verminder je het risico op besmetting en een ziekte.
Hoe voorkom je een tekenbeet en evt. besmetting?
- Controleer uzelf, de kinderen en uw (huisdieren) regelmatig op de aanwezigheid van teken.
- Om te voorkomen dat men wordt gebeten is het verstandig om bij wandelingen of werkzaamheden in de natuur de huid te beschermen met lange mouwen, lange broekspijpen en goed gesloten schoenen.
- Blijf op de paden en vermijd het om door struiken en planten te lopen waarop misschien teken zitten te wachten op een gastheer.
- Een teek heeft soms wel 4 tot 12 uur nodig om zich goed vast te zetten en zich te laven aan warm bloed. In Nederland is meer dan 25% van de teken besmet. Verwijder een teek daarom zo snel mogelijk, liefst binnen 24 uur, zonder te draaien zo snel mogelijk van de huid af en zonder de teek te beschadigen, te pletten of leeg te knijpen.
Een teek op uw huid of in de vacht van uw huisdier?
Met de Tekenlepel van TEEKWEG verwijdert u deze veilig, gemakkelijk en snel.
Welke ziekten kun je krijgen door een tekenbeet?
In Europa kunnen via teken 4 ziekten op de mens worden overgebracht:
- De ziekte van Lyme, Lyme-ziekte is een multisysteem ziekte, veroorzaakt door een bacterie die behoort tot de groep Borrelia burgdorferi sensu lato.
- Tick Borne Encephalitis (ook wel bekend als TBE) of TBD (Tick Born Disease), Früh Sommer Meningo Encephalitis (FSME),
- Ehrlichiose en
- daarnaast kan in Zuid Europa de tekensoort Rhipicephalus sanguineus de ziekte Fièvre boutonneuse overbrengen.
Onderzoek heeft aangetoond dat ook andere ziekten (waaronder Q-koorts) veroorzaakt kunnen worden door een teken beet. Wie lopen er kans om door een tekenbeet besmet te raken Iedereen kan tijdens een bezoek in de natuur door een tekenbeet besmet raken en de ziekte van Lyme krijgen. Risicogroepen zijn mensen werkzaam in de natuur zoals o.a. boswachters, militairen, landmeters, hoveniers.
Jaarlijks meer dan 1 miljoen mensen raken besmet.
De symptomen van de ziekte van Lyme is wisselend.
Niet iedereen krijgt dezelfde klachten. Bijvoorbeeld:
- Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
- Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
- Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte. Bron RIVM.nl
Zorg daarom dat als u gebeten bent door een teek, u deze op een veilige manier verwijdert, dus zonder de teek te beschadigen! De TEEKWEG Tekenlepel verwijdert de teek veilig zonder de teek samen te knijpen. Zoals dit wel het geval kan zijn bij gebruik van bijvoorbeeld een pincet.
Kan ik meer lezen over de ziekte van Lyme?
Als u echt heel veel meer wilt weten over de ziekte van Lyme, dan raden wij u dit boek aan.