Wat is een Teek

De Ixodes ricinus of Europese teek:

Wereldwijd 1000 tekensoorten
In totaal komen er over de wereld bijna 1000 tekensoorten voor, die grofweg bestaan uit 2 families de harde of schildteken en de zachte of lederteken.

Besmetting door een teek
Mensen en dieren worden normaliter van een tekenbeet niet ziek, maar de teek zelf kan wel besmet zijn en als “drager” van die besmetting ziektes overbrengen. Naar huidige schatting is meer dan 20 % van de teken besmet.

De teek is een zgn. geleedpotige, behoort tot de familie van de mijten en brengt het grootste gedeelte van zijn leven door in de natuur. Bos, hei en graslanden zijn het leefgebied.

Bloed van gastheren
De teek heeft bloed nodig om zich te kunnen ontwikkelen, Europese soorten hebben in hun verschillende levensstadia 3 gastheren nodig. In de natuur zijn dat wilde dieren zoals, muizen, vogels, eekhoorns, zwijnen, vossen, reeën, herten, etc. Ook onze huisdieren, honden en katten, evenals paarden, schapen, en de mens zelf, zijn die gastheren.

De teek is goed uitgerust om zich aan voorbijgaande gastheren vast te klampen, hij zoekt een plek waar de huid het dunst is, bijt zich stevig vast en met de weerhaken voor zijn mond verankert hij zich in de huid.

Verwijder de teek zo snel als mogelijk
Is een teek geconstateerd wacht dan niet en handel zo snel als mogelijk en verwijder deze snel en effectief met de TEEKWEG Tekenlepel. Zo verminder je het risico op besmetting en een ziekte. 

Levensstadia van een teek
Steeksnuit van de teek
Ziekten door een tekenbeet
Ziekte van Lyme

Preventie en behandeling

In Europa wordt de mens besmet door de teek “Ixodes ricinus”, die de Lyme bacterie overdraagt van in het wild levende dieren.

In Nederland is besmetting met andere door teken overgebrachte infectieziekten (nog) niet aangetoond. Deze infecties kunnen echter wel worden opgelopen na verblijf in een ander deel van Europa of in andere werelddelen.

Het voorkomen van de tekenbeet en van een eventuele besmetting

 • Controleer uzelf, de kinderen en uw (huisdieren) regelmatig op de aanwezigheid van teken.
 • Om te voorkomen dat men wordt gebeten is het verstandig om bij wandelingen of werkzaamheden in de natuur de huid te beschermen met lange mouwen, lange broekspijpen en goed gesloten schoenen.
 • Blijf op de paden en vermijd het om door struiken en planten te lopen waarop misschien teken zitten te wachten op een gastheer.
 • Een teek heeft soms wel 4 tot 12 uur nodig om zich goed vast te zetten en zich te laven aan warm bloed. In Nederland is meer dan 20% van de teken besmet. Verwijder een teek daarom zo snel mogelijk, liefst binnen 24 uur, zonder te draaien zo snel mogelijk van de huid af en zonder de teek te beschadigen.

Een teek op uw huid of in de vacht van uw huisdier?Met de Tekenlepel van TEEKWEG verwijdert u deze veilig, gemakkelijk en snel.

 

De Tekenlepel is dé meest praktische en veilige manier om teken te verwijderen bij mens en dier! 

Teken kunnen naast de ziekte van Lyme ook andere ziekten overbrengen zoals Q-koorts.

Het is daarom belangrijk de teek bij het verwijderen niet te beschadigen, omdat er anders geïnfecteerd materiaal in de huid kan komen.

TEKENLEPEL:

 • Met de TEEKWEG® Tekenlepel (TICKED OFF™) wordt de teek niet samengeknepen zoals wel het geval kan zijn bij gebruik van b.v. een pincet
 • De Tekenlepel is ontworpen om zonder een draaibeweging een teek volledig te verwijderen (in Nederland adviseert men nu ook om niet te draaien).
 • Door de vorm van de Tekenlepel kan men een teek ook zelf gemakkelijk uit moeilijk bereikbare plaatsen halen zoals uit de lies of knieholte, iets wat met een pincet eigenlijk niet lukt zonder de hulp van een ander.
 • U houdt “zicht” op de teek, en een teek is te verwijderen zonder dat u een leesbril hoeft op te zetten.
 • Kan worden gesteriliseerd in kokend water of met alcohol.
 • Door de speciale vorm weinig raakvlak met de huid zodat de Tekenlepel makkelijk over de huid schuift en waardoor een teek na verwijdering wordt “opgevangen” in de Tekenlepel en niet weg rolt.
 • Geschikt voor kleine teken (nimfen) en voor grote teken (zie afbeelding).
 • De Tekenlepel (TICKED OFF™) wordt al meer dan 20 jaar in Amerika gebruikt en is wereldwijd gepatenteerd.
 • Is gemakkelijk mee te nemen (aan broekriem of sleutelbos te hangen).

Ideaal voor: Kinderen Dieren Kampeerders Trekkers Vissers Jagers Tuinmannen Golfers Landwerkers Survivalsporters Buitensporters Wandelaars etc. Het perfecte cadeau voor familie en vrienden

De TEEKWEG Tekenlepel is geschikt voor mens en dier

 1. Zorg dat de teek goed bereikbaar is en plaats de Tekenlepel met het brede deel van de V-inkeping op de huid zo dicht mogelijk bij de teek.
 2. Met een lichte druk op de huid wordt de Tekenlepel richting de teek bewogen zodat het smalle deel van de inkeping de teek omsluit.
 3. Een gelijkmatige voorwaartse schuifbeweging verwijdert de teek (Niet wrikken, draaien of omhoog bewegen, alleen voorwaarts schuiven)
 4. Een knappend geluid geeft aan dat de teek helemaal verwijderd is!
 5. De teek kan nu veilig weggegooid worden (of bewaard voor onderzoek).

Behandel het bijtwondje indien nodig. Ontsmet de Tekenlepel met alcohol of ander desinfecteermiddel of met kokend water.

Vastzittende teken verwijdert u het meest eenvoudig met de Tekenlepel

De teek wordt niet beschadigd en “braakt” daardoor tijdens het verwijderen geen bacteriën extra in het bloed. Het verwijderen met de Tekenlepel kan ook een klein kind zelf, het is volstrekt pijnloos. Gebruik door volwassenen of onder toezicht van volwassenen; het is geen speelgoed.

Tips bij het gebruik;

 • De teek nooit uitbranden, geen olie of aceton gebruiken om de teek zgn. te verdoven.
 • Gebruik de Tekenlepel en ontsmet nadien de huid, maak de Tekenlepel schoon met een alcohol doekje, of in warm water met zeep, of leg de Tekenlepel even in kokend water.
 • Gebruik door volwassenen of onder toezicht van volwassenen; het is geen speelgoed.
 • Noteer altijd direct de datum en de plaats van een tekenbeet. Het kan zijn dat de huid rondom de beet rood wordt maar dat verdwijnt vanzelf na een paar dagen.
 • Het kan zijn dat u toch besmet bent met de ziekte van Lyme, al is er geen zichtbare rode kring geweest of u heeft deze mogelijk niet opgemerkt. Ga daarom bij klachten die zouden kunnen wijzen op de ziekte van Lyme, nadat u een tekenbeet heeft gehad, voor alle zekerheid naar de huisarts. LET OP: Als de huid na enkele dagen rood blijft of er ontstaat een rode kring, ga dan direct naar de huisarts!